torstai 27. kesäkuuta 2024

KAUNIINA JUHANNUSPÄIVÄNÄ AVASIMME VÄINÖNTALON KESÄNÄYTTELYT

Yläkerran Vanhan ajan koulu - näyttelyssä vieraat pääsevät tutustumaan eri aikakausien koulumateriaaliin kiertokoulusta kansakouluun sekä peruskouluun, joka mahdollisti koulunkäynnin kaikille. ”EI SIIS OPPI OJAAN KAADA, EIKÄ TIETO TIELTÄ TYÖNNÄ”. Muistelimme näyttelyssä myös "IHANAA, KAMALAA KOULURUOKAA 1940 -LUVULTA 2000-LUVULLE". Juhannuspäivänä saimme vieraaksemme tohtori Olavi Koivukankaan, joka kertoi meille kansakoulu- ja oppikoulumuistojaan Inasta ja Evijärven kirkonkylältä. Vieraat kertoivat myös lapsuuden koulumuistojaan ja olipa paikalla myös vuonna 1963-64 kahdeksankymmentä kasvia sisältäneen kasvion kerännyt Maila Isomäki ja Inkeri Nykänen. Näyttelyssä esillä olevan kasvion kasvien nimet opeteltiin tuolloin sekä suomeksi, että latinaksi, kertoi Maila.
Iloiset kesänäyttelyiden avajaisvieraat Pekka Hinkka ja Inkeri Nykänen muistelivat Väinö Tuomaalan tavarankeräysretkeä Inkerin lapsuuden kodissa.
Alperin tuvan yläkerrassa sijaitsee myös toinen uusi kesänäyttelymme. Vanhat postikortit- näyttelyssä päästään ihastelemaan kortteja, joista vanhimmat ovat 1910 -luvulta. Mukana on myös kenttäpostia. Korttien huumori auttoi sekä lähettäjää että vastaanottajaa vaikeiden hetkien yli. Vuodesta 1941 vuoteen 1945 rintamalta lähettiin yli 500 miljoonaa kirjettä ja 90 miljoonaa korttia.
Kolmas uusi näyttelymme esittelee Pieniä kiviesineitä. Näyttely sijaitsee Alperin tuvan eräkellarissa ja pääsette sinne ulkokautta kulman takaa. Arkeologi Janne Rantanen kertoi meille, että osa kivikokoelman esineistä on luonnon muovaamia kiviä, joita kivikauden ihminen on hyödyntänyt töissään ja osa taas on ihmisen muokkaamia työntekoon tarkoitettuja kiviesineitä. Löytyypä joukosta myös piikiviä, joilla saatiin aikaan tulet ennen tulitikkuja. Aloitimme tapahtuman pelimannimusiikilla. Mestaripelimannimme olivat Satu Lumiaho ja Tiia Vartio. Museon väki Niina Kujala ja minä Marjaana Hinkka lupaamme teille vieraille jatkossakin, että vain ihanat leivonnaiset ja kahvi ovat tuoreita. Kaikki muu täällä Väinöntalolla onkin sitten mennyttä päivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti