Evijärven alakoululaiset vierailivat Väinöntalolla koululaispäivien merkeissä. Tänä vuonna meidän teemaeläimemme oli possu.
Koska aitoa possua ei tautiriskin vuoksi saatu museolle, teki MTK Evijärvi meille possuvideon, jota sitten katseltiin lasten kanssa sikalan "valvomoksi" muuttuneessa museon toimistossa.
Röhkipä siellä pahnoilla pieni kumipossukin..
Heli Kivikangas ja Juho Anttikoski Evijärven MTK:sta koostivat meille possumateriaalia ja MTK tarjosi myös kaikille oppilaille makkarat, joita sitten grillailtiin kuulaassa syys-säässä museon pihalla.
Makkarangrillauksen lomassa juteltiin possuruuista ja katseltiin museon vanhoja esineitä, jotka oli valmistettu sian nahasta tai sian harjaksista. Tiesitkö muuten, että entisajan maatiaispossut olivat pitkäkarvaisia, sillä niiden oli pärjättävä talvetkin ulkona?
Evijärven 4H-yhdistys oli järjestänyt lapsille possuaiheisen askartelun, jonka vetäjänä toimi Vilma Saarinen.
Lisäksi 4H-yhdistyksen Hanna Honkaniemi laittoi lapset etsimään makkarankaavaa valokuvasuunnistuksen muodossa. Museon alakertaan oli piilotettu palapelin palasia, joita etsittiin valokuvien avulla. Palapelistä saatiin tietenkin kasaan makkarankaava.
Makkarankaava toimii samalla periaatteella kuin aprillipila. Eli sillä ei ole mitään tekemistä varsinaisen makkaran valmistuksessa! Ennenvanhaan siat teurastettiin kotona ja lapset tietenkin haluttiin silloin pois jaloista ja näkemästä teurastusta. Mikäpä olikaan kätevämpää, kuin lähettää lapset lainaamaan naapurista makkarankaavaa? Ja kun naapurin väki kuuli millä asialla lapset olivat, niin he muistivat samantien lainanneensa makkarankaavan ihan äskettäin seuraavaan taloon.. näin aikuiset hyppyyttivät lapsia talosta taloon, kunnes sitten lapset lopulta saivat makkarankaavan haltuunsa ja saattoivat lähteä kotimatkalle.
Väinöntalon kokoelmissa on ihan puinen makkarankaava, mutta onpa niitä leikattu sanomalehden sivusta ja milloin mistäkin.
Jossain päin Järviseutua lapset on myös lähetetty lainaamaan naapurista saparoveistä. Lähtisiköhän kukaan lainaamaan naapurista tänä päivänä vaikka some-aikaa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti