sunnuntai 29. kesäkuuta 2025

Unohtumaton Iiti ja Limutippu-museo

Evijärven markkinapäivillä 28.6.2025 avasimme Limutippu-museon ovet yleisölle.

Moni muistaa vielä Iitin, evijärveläisen naisyrittäjän Edith Kasken, joka syntyi vuonna 1900 ja kuoli vuonna 1988. Amerikasta hän palasi Järviseudulle 1920-luvulla miehensä Akselin kanssa, jonka jälkeen he ostivat  limonaaditehtaan ja Edith alkoi pyörittää sitä. Miehensä kuoleman jälkeen määrätietoinen viiden lapsen yksinhuoltajaäiti perusti jopa elokuvateatterin ja kioskin. Iitin kiska oli paikka, johon mentiin silloin, kun karkkihammasta kolotti tai ihminen kaipasi kuuntelijaa: ”Se oli oikeen semmonen paikka. Se oli se emäntä semmonen ihminen, että niitä ei montaa Evijärvellä oo. Eikä tuu toista. Sillä oli ystäviä. Sitä sanottiinki Kasken Mammaks.” – Maria Koskimäen kuvaus Edith Kaskesta (teoksessa Vuori, Katariina, 2016: Kiskan Mamma.)


Kasken limonaaditehdas valmisti virvoitusjuomia 1930-luvulta 1950-luvun puoliväliin (noin 25 vuotta). Limutippumuseon tehdashuoneessa on esillä hiilihapotuslaitteet, pullotuskone, allas ja kuivausteline sekä liesi, jossa mehuesanssi keitettiin. Limonadi valmistettiin esanssijauheesta ja oli punaista limonaadia, ruskeaa Porteria ruskeaa ja myös Vichyä valmistettiin. Limonadimyynnin huippusesonki oli juhannus. Perheet ostivat korkeintaan korillisen juomaa ja palauttivat korit pullojen kanssa. Limonaaditehtaassa Edithiä auttoi 1–2 työntekijää ja sesonkina työntekijöitä tarvittiin enemmän. Palkkaan sisältyi sekä ruoka että majoitus. Sen lisäksi limonaadia sai juoda niin paljon kuin halusi.

 
Kuva Limutipun tehdashuoneesta: Minttu Saarinen

 

Taidetta Limutipussa

Vesitorninmäellä Limutipun edessä järjestimme taidetyöpajoja yhteistyössä Evijärven kuvataideyhdistys Pisarat ry:n, kesätaiteilija Minttu Saarisen ja Evijärven 4H-yhdistyksen kanssa. Taiteilijoita ja museokävijöitä oli päivän aikana runsaasti. 


Kesätaiteilija Minttu Saarinen ja Limutipun opas Marjaana Hinkka
Kuva: Päivi Kultalahti

Tämän kesän kuvataiteilijamme Minttu ohjasi yleisölle selfie-työpajassa leikkimielistä ja kaikille sopivaa omakuvapiirustusta toinen silmä suljettuna. Mintun kanssa sai myös taiteilla muistoksi WunderBaum-kalan markkinamuistoksi. Tämä ahven tehtiin nahanpaloista ja sisälle sai tipautella tuoksuöljyä.


Taidetyöpajat ja valmis selfie.  Kuvat: Minttu Saarinen ja Marjaana Hinkka
 

Kivikärmes - taidetyöpajassa 4H-nuoret Justiina ja Neea ohjasivat kivien maalausta. Kivistä muodostuu pitkä kärmes. Yhteisötaideteos tulee myöhemmin tänä vuonna näytteille Pisaroiden ikkunagalleriaan ravintola TuuHetin viereen.

Käärme tiellä käänteleikse
eessä portin poikkipuolin,
pitelämpi pirtin hirttä,
paksumpi patsasta portin.
Sata silmeä maolla,
tuhat kieltä käärmehellä,
silmät seulan suuruhiset,
kielet pitkät keihovartta,
hampahat haravan varren,
selkä seitsemän venettä.
 

(Kalevalan kuudeskolmatta runosta)

Kaiken kruunasi Vesitorninmäeltä lähtevä kruunuhääkulkue, joka suuntasi Kauppatien läpi markkinalavalle. Hääkulkue liittyi Järvilakeuden kansalaisopiston Leader Asiaparin rahoittamaan Kruunuhäät-hankkeeseen. Hankkeessa vaalitaan aineetonta kulttuuriperintöä, joka on erityisen uhanalaista katoamaan. Kruunuhääperinne lukeutuu siihen. 

 
Kuva kruunuhääkulkueen lähdöstä: Maaria Koivula-Talkkari
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti