Museon kesäteatteri

Kesänäytelmän 

esityspäivät ja -ajat:

Ensi-ilta ke 13.7. klo 19
To 14.7. klo 14
Su 17.7. klo 19
Ma 18.7. klo 19
Ti 19.7. klo 19
Ke 20.7. klo 15 ja klo 19
To 21.7. klo 19

Pe 29.7. klo 19

Lipun hinta 15 euroa, sis. kahvin/mehun ja nisun,
kouluikäiset (7-16 v) 9 euroa ja alle kouluikäiset ilmaiseksi.
Varaukset:  museon aukioloaikoina 
ti–su klo 11–18  p. 044 7699 113, 
muina aikoina p. 040 706 3206Väinö, mies myytin takana

Kun minulta kysyttiin, kirjoittaisinko kotiseutuneuvos Väinö Tuomaalasta näytelmän, mietin, mitä hänestä kertoisin. Tuli tyhjä olo, vaikka tunsin hänet joskus henkilökohtaisesti.
Kuuluisana henkilönä hän oli aikanaan kaikkien tuntema, samoin hänen saavutuksensa Järviseudun museon eli Väinöntalon perustajana. Väinö ja museo, siitä oli aikaa myöten muodostunut käsite, myytti. Ymmärsin, että yksin noilla aineksilla en saisi aikaan kiinnostavaa näytelmää. Kehyksinä ne toki olisivat paikallaan.
Jotta draamaa syntyisi, minun tehtäväni olisi kaivaa ja kääntää, päästä Väinöstä kasvaneen myytin sisään ja sen taakse. Tein niin ja yllätyin penkoessani hänen arkistojaan Evijärven kunnantalon kellarissa ja Seinäjoella Lotta Svärd-museolla.
Kaksi päivää luin Seinäjoella pelkästään hänen henkilökohtaista kirjeenvaihtoaan vuodesta 1935 lähtien. Löysin samalla myös muutamia nuoruuden aikaisia lyijykynällä kirjoitettuja puheita, joista lyhyen ja hellyttävän uudenvuoden vastaanoton puheen lainasin suoraan näytelmään ja pienen raittiuspuheen mukailin taustatietojen perusteella itse.
Väinö oli koko elämänsä ajan ahkera kirjeiden kirjoittaja, kuten ihmiset siihen aikaan olivat.
Vuosia kestäneestä kirjeenvaihdosta löysin hänet ja hänen ensimmäisen vaimonsa, Maissin, sellaisena kuin he rakastavaisina sodan melskeissä olivat ja myöhemmin perheen kesken iloineen, huolineen ja suruineen, kunnes vaikea avioero erotti heidät toisistaan.
Kirjeet korvasivat upeasti aikalaisten ja naapureiden muistelmien vähyyden. Niistä muistitiedoista, mitä sain koottua, olen tietysti suuresti kiitollinen. Jokaiselle muistelmalle on löytynyt käyttöä näytelmässä.
Toisen vaimon ja Väinön välisiä kirjeitä ei ollut. Niitä heidän ei tarvinnut kirjoittaa, koska he kumpikin asuivat Seinäjoella. Kirjeiden puutteessa olen joutunut rakentamaan Karjalasta kotoisin olleen Lean henkilökuvan hänen lastensa ja naapureiden kertomusten pohjalta.
Fiktiollekin olen löytänyt käyttöä. Käsikirjoittajan oikeudella olen mielikuvituksellani paikkaillut faktassa olleita aukkoja läpi näytelmän unohtamatta sen tarinaa ja henkeä.
Väinö Tuomaalan syntymän 100-vuotisjuhlan merkeissä toivon, että olen onnistunut löytämään aidon Väinön myytin takaa ja tuomaan hänet sellaisena myös näyttämölle yleisön nähtäväksi ja kuultavaksi.

Aila Järvelä


Näytelmän esittää Evijärven Harrastajateatteri, ohjaa Katja Kujala. Yhteistyössä Järvilakeuden kansalaisopisto ja Väinöntalon museo. Väliajalla kahvio museon päärakennuksessa. Tervetuloa läheltä ja kaukaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti